5 Scandinavische interieurtrends

Byrklund is een Scandinavisch merk waarbij de kracht van eenvoud centraal staat. De producten van Byrklund sluiten perfect aan bij het interieur in een Scandinavische stijl. Deze woonstijl straalt rust uit en creëert ruimte. De Scandinavische interieurstijl maakt zijn comeback in een nieuwe vorm: New Nordic. Deze en andere Scandinavische invloeden zie je steeds meer terugkeren en zijn te herkennen aan 5 duidelijke uitgangspunten.

1. Less is more

Bij de Scandinavische woonstijl geldt de regel ‘Less is More’, dus hoe minder hoe beter. Er wordt doorgaans weinig gebruik gemaakt van opvallende decoratie of uitbundige kleuren, bij deze stijl gaat het om eenvoud en minimalisme. Er wordt veel gebruik gemaakt van strakke lijnen, natuurlijke elementen en rustige achtergronden. Krachtige eenvoud, ambachtelijke oorsprong en natuurlijke materialen.

Prachtig natuurlijk, maar hoe pas je dit toe bij je eigen interieur zonder dat het jouw individualisme verliest? Baseer je op de rust en ruimte die past bij deze stroming en combineer deze elementen met een vleugje eigenzinnigheid.

Hou jij van statement pieces, van eyecatchers? Nou, wij ook.

En een statement mag je zeker maken! Houd het open karakter en de rust in het oog en ga slim om met drukke elementen in de woning. Kies er niet te veel en zorg dat de ruimte draait om de gekozen decoratie of drukke print.

Ondanks de rustige woonstijl, zijn wij van mening dat je deze interieurstijl je eigen kan maken door te combineren met kleurrijke decoratiestukken en prints. Kies voor blikvangers die aansluiten bij jouw stijl en smaak zoals een dekbedovertrek met een prachtige bloemenprint. Waar jij je ook door laat inspireren, het draait om jou en jouw woonplezier.

2. Neutrale kleuren

Zoals al eerder is aangegeven worden er bij de Scandinavische woonstijl weinig opvallende en felle kleuren gebruikt. Heeft jouw huis een witte muur? Dan is dat perfect voor deze stijl. De kleuren die veelgebruikt worden zijn lichte en neutrale kleuren met witte-, grijze-, beige- of pasteltinten. Door het gebruik van deze kleuren oogt de kamer meteen een stuk ruimtelijker en frisser. Het is wel van belang dat het bij maximaal twee verschillende overheersende kleuren blijft, zo zorg je nog voor voldoende eenvoud. Ook is het belangrijk dat er genoeg licht binnenkomt in de kamer, zet daarom geen grote meubels voor je ramen of zorg voor een jaloezie. Dit zorgt voor voldoende privacy en behoud het licht in de ruimte.

3. Natuurlijke materialen

De laatste jaren worden natuurlijke materialen steeds populairder. Dit is dan ook zeker terug te zien bij de nieuwste en meest trendy woontrends. Bij de neutrale kleuren en rustige decoratie zijn natuurlijke en pure materialen dé perfecte toevoeging. Ook bij de Scandinavische stijl kunnen deze zeker niet ontbreken. Je kunt hierbij denken aan houten decoratiemateriaal, zoals een houten ladder of een rieten mand. Een groen plantje zoals een cactus of tropische kamerplanten passen hier perfect bij. Deze zorgen ervoor dat de kamer helemaal opgefleurd wordt en ze stralen rust uit. En door de rustige kleuren op de achtergrond vallen groene planten extra goed op. Hierdoor krijgt je huis een rustige en warme uitstraling. En naast dat je zorgt voor een prachtig interieur met deze natuurlijke materialen zijn ze ook nog eens duurzaam, zo draag je ook nog eens bij aan een beter milieu!

4. Witte muren

Zoals al eerder aangegeven spelen natuurlijke producten een belangrijke rol bij een Scandinavisch interieur, hierbij hoort ook een houten vloer. Deze kan voorkomen in verschillende kleuren bijvoorbeeld verschillende tinten grijs of verschillende tinten bruin. Ook kan er gevarieerd worden met verschillende soorten hout zodat je toch onderscheid kan maken en je eigen stijl toe kunt voegen, maar je wel in de Scandinavische huisstijl blijft. Om het net iets speelser en knusser te maken kun je ervoor kiezen om een vloerkleed toe te voegen.

Naast houten vloeren, zijn witte muren ook erg kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. De witte muur zorgt voor een strakke en minimalistische uitstraling in de kamer en legt de nadruk op andere elementen in de ruimte zoals planten of het meubilair. Ook zorgen de witte muren voor meer licht in de kamer, de Scandinaviërs deden dit zodat ze zo veel mogelijk licht binnen zouden krijgen tijdens de donkere en koude wintermaanden.

5. Moderne meubels

Bij een Scandinavische woonstijl wordt er vaak gebruik gemaakt van lichtvoetige, moderne meubels. Je kunt hierbij denken aan ronde tafels, tafels van metaal en grote zitstoelen zoals een fauteuil. Kleine moderne stoelen zijn ook vaak terug te zien in dit interieur, deze hebben dan vaak een lichte kleur. Ook hebben de meubels bij in een Scandinavische stijl vaak houten accenten bijvoorbeeld bij de stoel-, of tafelpoten of bij de leuningen. De kleuren van het meubilair kunnen erg variëren, maar meestal zijn de overheersende kleuren: wit, zwart, grijs, licht roze, licht blauw of bruin.

Geef jouw interieur een Scandinavische look & feel door deze uitgangspunten toe te passen. Met slechts een paar aanpassingen transformeer je jouw woning van Normaal Nederlands naar New Nordic.

Op zoek naar een passend dekbedovertrek? Bekijk de collectie hier.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief